Är trädfällning farligt?

Hejsan mina vänner, jag arbetar i skogen runtikring Norrtälje och det innebär att det är många som kommer till mig med olika frågor och funderingar och det har varit flera som har haft spörsmål kring det här med trädfällning, så därför skriver jag ett inlägg om detta!

När det gäller trädfällning så finns det faktiskt några olika faror som man ska vara medveten om. Det första och viktigaste är att man aldrig ska försöka fälla ett träd själv, utan alltid låta någon professionell göra jobbet åt dig. Detta då det finns en stor risk för skada, oavsett hur mycket du tror att du vet om hur man gör det på rätt sätt.

Det andra du ska tänka på är att se till att det finns någon form av säkerhet kring dig när trädet väl faller. Detta gör man genom att använda sig av en kedja eller liknande som håller i trädet ifall det börjar falla mot dig, och det är även bra om du har en skyddsdräkt på dig för att minimera skador ifall det skulle ske något.

Som sagt, det är mycket viktigt att vara försiktig när det gäller trädfällning och det är absolut inte något man ska ta lätt på. Om du är i tvivel så ska du alltid kontakta en professionell för hjälp, det är bättre. De kan även bedöma vilken metod som är den bästa, för det går nämligen göra jobbet på några olika sätt, sektionsfällning och helfällning är två av dem.

Slutligen, det finns ett par andra saker att tänka på som inte riktigt har med faran att göra, men som ändå är viktiga. Det första är att planera jobbet noggrant i förväg, så du vet exakt hur trädet ska falla och var du ska stå. Det är mycket lättare att göra det på rätt sätt om du planerar noggrant!